Vima Hofa metode – biežāk uzdotie jautājumi un atbildes uz tiem

Vima Hofa metode – biežāk uzdotie jautājumi un atbildes uz tiem

Vima Hofa jeb Ledusvīra vārds kļūst arvien populārāks. Līdz ar to vairāk cilvēku interesējas un izmēģina viņa metodi. Tomēr dažkārt, uzsākot praksi, nav pārliecības, vai es visu daru pareizi. Vai man tas vispār ir vajadzīgs? Var rasties jautājumi par metodi konkrētu saslimšanu gadījumā. Īpaši izteikti tas ir sākumposmā, saskaroties ar jaunu pieredzi. Lai šaubas un bažas Tevi neaptur no ieguvumiem, ko Vima Hofa metode sniedz, esam apkopojuši biežāk uzdotos jautājumus. Izlasi, uzzini un gūsti pārliecību, kā un kad labāk praktizēt metodi, kad labāk izvairīties un ko no tās sagaidīt!

1. Kas ir Vima Hofa metode?

Vima Hofa metode ir unikāla prakse, kas padara laimīgāku, veselāku un spēcīgāku. Tās lielākais bonuss – tā ir vienkārša! To ir viegli ieviest rietumnieku aizņemtajā un stresa pārņemtajā dzīvesveidā. Šī metode nav tikai viena cilvēka pieredze. Tā ir daudz pētīta un balstīta uz zinātniskajiem pamatojumiem.

Vima Hofa metodes pamatā ir elpošana, aukstums un apņēmība. Elpošana ir tas, ko mēs darām nemitīgi, bet diemžēl neapzināmies, cik liels potenciāls tur mīt. Pareiza elpošana paaugstina enerģijas līmeni, samazina stresu un uzlabo imūnreakciju. Kontrolēta sevis pakļaušana aukstumam palīdz līdzsvarot hormonālo darbību, uzlabot miegu, samazināt iekaisumu un atbrīvoties no liekā svara. Apņēmība ir vajadzīga, lai spētu fokusēties uz galveno mērķi un regulāri praktizēt gan apzinātu elpošanu, gan pakļaušanos aukstumam. Tā, iespējams, ir sarežģītākā metodes daļa, jo tā ir cīņa ar prātu. Ievērojot visus trīs pamatprincipus, rezultāti ir garantēti.

2. Ko es iegūšu no Vima Hofa metodes?

Metodes ietekme uz katru cilvēku var būt atšķirīga. To ietekmē Tava iepriekšējā pieredze, mērķi un nodoms, kādēļ to praktizē. Piemēram, kādam, kurš regulāri nodarbojas ar sportu, ieguvums būs labāks sportiskais sniegums. Savukārt, tas, kurš cieš no reimatoīdā artrīta, gūs labumu no samazināta iekaisuma.

Lai arī nevar precīzi pateikt, ko tieši Tu iegūsi no Vima Hofa metodes, var nosaukt dažus vispārīgos ieguvumus:

• vairāk enerģijas;
• labāka miega kvalitāte;
• samazināts stress un trauksme;
• augstākas koncentrēšanās spējas;
• ātrāka atveseļošanās;
• vispārēja dzīves kvalitātes uzlabošanās.

Iespējamie ieguvumi ir daudz un dažādi. Galu galā vienīgais veids, kā noskaidrot, ko metode sniegs tieši Tev, ir to izmēģināt!

3. Vai Vima Hofa metode ir piemērota visiem?

Vima Hofa metodi var praktizēt ikviens vesels cilvēks! Ja metode tiek praktizēta pareizi, tā var uzlabot veselību, spēku un veicināt laimīgu dzīvi. Tā kā elpošanas tehnikas un aukstums ietekmē ķermeņa fizioloģiju, metode var atstāt būtisku ietekmi uz cilvēkiem ar noteiktām slimībām. Nopietnu medicīnisku vai psiholoģisku problēmu gadījumā vajadzētu konsultēties ar ārstu pirms izmēģināt kādu no Vima Hofa metodes tehnikām.
Nav ieteicams praktizēt Vima Hofa metodi, šo saslimšanu gadījumā:

• koronārā sirds slimība (piemēram, stenokardija; stabilā stenokardija);
• aukstuma nātrene;
• epilepsija;
• nieru mazspēja;
• Reino sindroms (sekundārā tipa);
• augsts asinsspiediens (recepšu medikamentu lietošanas gadījumā);
• ja bijušas nopietnas veselības problēmas (piemēram, sirds mazspēja vai insults);
• neilgi pēc operācijas;
• ja ciešat no migrēnas, tad jābūt piesardzīgam, ejot ledus vannā.

4. Vai Vima Hofa metodi var praktizēt bērni?

Elpošanas tehnikas var izraisīt reiboni un pat samaņas zudumu. Bērni bieži vien nav tik nobrieduši, lai spētu adekvāti novērtēt šos riskus. Turklāt viņu smadzenes fiziski vēl tikai attīstās. Bērni līdz sešpadsmit gadu vecumam drīkst praktizēt Vima Hofa metodi tikai vecāku vai aizbildņu uzraudzībā. Kā arī jābūt piesardzīgiem attiecībā uz aukstuma iedarbību. Veiciet to pakāpeniski.

5. Vai grūtniecības laikā drīkst praktizēt Vima Hofa metodi?

Nē, Vima Hofa metode nav paredzēta gaidību laikā. Tā izraisa kortizola līmeņa paaugstināšanos. Kortizols jeb stresa hormons var radīt pārdzīvojuma traumu un nevajadzīgu satraukumu bērniņam mātes vēderā. Uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas var droši atsākt praktizēt metodi.

6. Kad vislabāk praktizēt Vima Hofa metodi?

No rīta, vēl esot gultā, vislabāk praktizēt Vima Hofa metodi. Kamēr ķermenis ir pilnībā atslābinājies, tas var efektīvi un viegli uzņemt skābekli. Kā arī svarīgi, ka dari to tukšā dūšā, lai skābeklis var brīvi pārvietoties pa ķermeni. Ja praktizē metodi regulāri un vēlies to darīt biežāk, tad ieklausies savā ķermenī. Ja jūti, ka tas ir gatavs praksei, tad dari to arī citā laikā. Šādi ķermenis dod signālu, ka ir gatavs uzņemt skābekli Tev vislabākajā un piemērotākajā brīdī.

7. Cik ilgi ir jāpraktizē Vima Hofa metode, lai sajustu rezultātus?

Vidēji ir nepieciešams praktizēt Vima Hofa metodi 20 minūtes no rīta. Atlikušajā dienas laikā koncentrējies uz dziļāku un apzinātāku elpošanu. Kad esi apguvis Vima Hofa metodi, vari to izmantot arī citā laikā un savā tempā praktizēt katru posmu. Metode nav kampaņveidīga vai cikliska. Lai gūtu pilnīgu labumu, tā ir jāievieš savā ikdienā uz palikšanu.

8. Vai Vima Hofa metode palīdzēs novērst manu slimību?

Ir zināms, ka dažos gadījumos Vima Hofa metode ļauj pilnībā atbrīvoties no simptomiem, tomēr šī prakse ir jāuzskata par veselību uzlabojošu līdzekli, nevis par ārstēšanas paņēmienu. Metode regulē imūnreakciju, tādēļ tā ir visefektīvākā gadījumos, kad ir radušies imūnsistēmas traucējumi. Tomēr pozitīvi rezultāti ir vērojami visdažādākajās situācijās. Pat ja metode nenovērš konkrētu slimību, tāpat tā sniedz daudz citu priekšrocību, kādēļ ir vērts to praktizēt.

Vima Hofa metode ir plaši zinātniski pētīta, un rezultāti ir ļoti daudzsološi. Tomēr ir simtiem tūkstošu dažādu slimību un veselības stāvokļu. Lielākajai daļai no tām nav veikti vajadzīgie pētījumi, lai varētu droši apgalvot, ka metode būs efektīva pieeja ārstēšanai. Vienmēr labākais veids, kā noskaidrot, kādus ieguvumus metode Tev sniegs, ir izmēģināt to!

9. Kādēļ, sākot praktizēt Vima Hofa metodi, es jūtos sliktāk nekā pirms tam?

Pastāv iespēja, ka sākotnēji metode varētu šķietami pasliktināt veselības stāvokli vai labsajūtu. Ir jāņem vērā, ka ķermenī visu šo gadu laikā ir sakrāta konkrēta pieredze atbilstoši līdzšinējam dzīvesveidam un ieradumiem. Vima Hofa metode iesākumā it kā “uzbrūk” ierastajiem nelabvēlīgajiem procesiem ķermenī. Ir nepieciešamas apmēram trīs nedēļas, lai attīrītu ķermeņa fizioloģiju. Ja jūties sliktāk, tas nozīmē, ka ķermenī notiek attīrīšanās procesi. Nevajag satraukties, turpini praktizēt Vima Hofa metodi, jo ar dažādiem pētījumiem ir pierādīts, ka metode strādā un tā ir ļoti efektīva.

10. Vai saslimšanas gadījumā var turpināt praktizēt Vima Hofa metodi?

Saslimšanas gadījumā Vima Hofa metode var dabīgā veidā palīdzēt izveseļoties. Elpošanas vingrojumi palīdz imūnsistēmai darboties efektīvāk. Ja esi saslimis vai jūti vājumu, nepārspīlē ar elpošanu. Praktizē vingrojumus viegli un bez piespiešanās, jo ķermenim jau tāpat ir lielāka slodze nekā ierasts. Tā pozitīvi ietekmēsi atveseļošanās procesu.

11. Kā Vima Hofa metode var uzlabot veselību, ja ir pierādīts, ka tā nomāc imūnsistēmu?

Svarīgi ir nošķirt divu veidu imūnreakcijas.

1. Iedzimtā imūnreakcija ir universāls veids, kā ķermenis cīnās ar svešu apdraudējumu. Tiek izdalītas olbaltumvielas, kas ar brutālu spēku uzbrūk gandrīz visam, kas ir to ceļā. Šādi ķermenis uzvedās “ārkārtas situācijās”. Reakcija var nonākt pat līdz tādai pakāpei, ka dažkārt tā sajauc veselās šūnas ar slimajām. Kad ķermenis uzbrūk veselajām šūnām, rodas iekaisums. Vima Hofa metode nomāc šo reakciju.
2. Savukārt, adaptīvā imūnreakcija ir organisma spēja atpazīt patogēnu un izveidot antivielas, lai cīnītos ar konkrēto apdraudējumu. Vima Hofa prakse pastiprina šo reakciju.

Vima Hofa metode nenoliedzami ir unikāls ceļš uz laimīgāku, veselīgāku un spēcīgāku sevis versiju. Tās pamatā ir pavisam vienkārši pamatprincipi. Lielākais izaicinājums ir saņemties un darīt to regulāri. Sāc pamazām, klausies savā ķermenī un izjūti, kādas brīnišķīgas pārmaiņas notiek.

Atgriezties blogā