Atklāj priekšrocības, ko sniedz aukstums

Atklāj priekšrocības, ko sniedz aukstums

Temperatūras maiņa jeb kontrastēšana jau izsenis ir bijusi populāra metode, ar kuras palīdzību ķermenis tiek pakļauts karstuma un aukstuma pārmaiņām terapeitiskos un rūdīšanās nolūkos. Tomēr aukstuma iedarbība šobrīd kļūst arvien populārāka. Īpaši to cilvēku vidū, kuri veselību izvirza kā prioritāti.
Labi ka tā, jo aukstuma iedarbībai ir vairāki veselībai un labsajūta vērtīgi ieguvumi. Piemēram, tauku dedzināšana un imunitātes stiprināšana, kā arī nervu sistēmas līdzsvara uzlabošana. Lasi vairāk par ieguvumiem un uzzini, kā droši izbaudīt aukstuma iedarbību.

Kas ir aukstuma iedarbība?

Aukstuma iedarbība ir metode, kuras laikā Tu brīvprātīgi pakļauj sevi temperatūrai, kas ir zemāka par komforta līmeni. Novirze no ķermeņa ierastās temperatūras izraisa vairākas reakcijas organismā ar mērķi uzturēt optimālu iekšējo temperatūru. Tas var veicināt pastiprinātu vielmaiņu, lai ražotu siltumu. Kā optimāla blakusparādība, tam seko svara zudums. Šādi ieguvumi ir novēroti, ja temperatūra ir vismaz par 6°C zemāka nekā komforta līmenī. Parasti tie ir 16°C. Jo spēcīgāka būs aukstuma iedarbība, jo efektīvāk ķermenis reaģēs un izjutīs uzlabojumus.

Pakļaušanās aukstumam ir spēcīgs veids, kā pastiprināt organisma izturību un uzlabot vispārējo veselību. Ledus peldes, auksta duša vai vanna izraisa ķermenī stresu, kas palielina tā spēju aizsargāties pret iekaisumiem, stimulē tauku sadedzināšanas procesus, aktivizējot brūno tauku rezerves organismā.

Apzināti pakļaujot sevi zemākai temperatūrai, nekā pierasts, sašaurinās asinsvadi. Līdz ar to organismam ir vieglāk izvadīt toksīnus un atkritumvielas. Likumsakarīgi uzlabojas fiziskā labsajūta.

6 aukstuma iedarbības priekšrocības

1) Oksidatīvā stresa un iekaisuma mazināšanās
Viena no galvenajām aukstuma iedarbības priekšrocībām ir tā spēja samazināt oksidatīvo stresu. Tas ir bioķīmisks līdzsvara trūkums, kas rodas, ja organismā ir pārāk augsts brīvo radikāļu līmenis un nepietiekošs antioksidantu daudzums.

Aukstuma iedarbība aktivizē organisma antioksidantu aizsargspējas, kas palīdz pasargāt šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem. Ir veikts pētījums, kurā konstatēts, ka cilvēkiem, kuri regulāri iemērcas ledusaukstā ūdenī, ir salīdzinoši augsts reducētā glutationa (antioksidants, kas ir ļoti svarīgs detoksikācijas procesā) līmenis.

Pakļaušanās zemai temperatūrai paaugstina arī adiponektīna līmeni organismā. Tas ir olbaltumvielu hormons, kas cīnās pret iekaisumu un tā marķieru daudzumu. Hronisks iekaisums ir saistīts ar vairākām nopietnām saslimšanām, tostarp vēzi, sirds slimībām un diabētu.

2) Pastiprināta tauku dedzināšana
Cilvēka organismā ir aktīvo brūno taukaudu krājumi. To funkcija ir aktīvi sadedzināt kalorijas un izmantot enerģijā. Tomēr lielāko daļu ķermeņa tauku veido baltie tauki, kuri tikai uzkrāj enerģiju. Brūnie tauki ir tie, kuri var no pārtikas iegūtās kalorijas pārvērst siltumā.

Pētījumi liecina, ka aukstuma iedarbība palielina brūno tauku aktivitāti. Tā rezultātā palielinās kaloriju patēriņš. Tieši aptaukošanās jeb balto tauku pārmērīgas rezerves organismā samazina brūno tauku daudzumu.

Pakļaušanās zemām temperatūrām palielina adiponektīna līmeni. Tas ir hormons, kas veicina efektīvu tauku dedzināšanu. Zems adiponektīna līmenis ir tieši saistīts ar aptaukošanos.

Interesants pētījums

Žurkas, kas bija pakļautas aukstuma iedarbībai, sadedzināja tik daudz papildu kaloriju, ka tās apēda par 44% vairāk nekā žurkas no kontrolgrupas, bet joprojām svēra mazāk. Vairāk vari lasīt šeit.

3) Spēcīgāka imūnsistēma

Aukstuma iedarbība aktivizē simpātisko nervu sistēmu, kas ir atbildīga par reakciju "cīnīties vai bēgt". Tas palielina adrenalīna un citu hormonu ražošanu, kas var palīdzēt organismam cīnīties ar infekcijām un vīrusiem. Tas arī aktivizē balto asinsķermenīšu veidošanos, tādējādi stiprinot ķermeņa spējas pretoties slimību ierosinātājiem.

Šajā pētījumā tika aplūkota 6 nedēļu ilga iegremdēšanās aukstā ūdenī (14C temperatūrā 1 stundu) ietekme uz imūnsistēmu. Pētījuma dalībniekiem palielinājās Interleikīns 6, CD3, CD4, CD8 un aktivizēto T un B limfocītu līmenis, kas liecina par aktīvāku imūnsistēmu.

4) Spēcīgāka nervu sistēma un noturība pret stresu
Aukstuma iedarbība ir spēcīgs līdzeklis nervu sistēmas stiprināšanai un stresa noturības palielināšanai. Kā iepriekš minēts, tā aktivizē organisma reakciju "cīnīties vai bēgt". Šī reakcija palīdz organismam sagatavoties stresa situācijai. Regulāri to aktivizējot, organisms kļūst noturīgāks pret stresa ietekmi.
Turklāt aukstuma iedarbība izraisa endorfīnu izdalīšanos, kuri rada baudas un relaksācijas sajūtu. Tas palīdz veicināt prāta skaidrību un emocionālo līdzsvaru, kas ir būtiski optimālai stresa situāciju pārvarēšanai. Aukstums iedarbojas kā treniņš nervu sistēmai, kas palīdz pielāgoties un padarīt spēcīgāku šo sistēmu.

5) Ātrāks atveseļošanās process
Aukstuma terapija jau gadu desmitiem tiek izmantota, lai mazinātu iekaisumu un pietūkumu, uzlabotu asinsriti un palīdzētu bojāto audu dziedēšanai. To var izmantot arī, lai mazinātu sāpes un diskomfortu pēc fiziskas slodzes.

Pazemināta temperatūra izraisa ķermeņa asinsvadu sašaurināšanos, kas ierobežo asins plūsmu uz traumētajām vietām. Tas var palīdzēt samazināt iekaisumu, pietūkumu ap traumas vietu, kā arī sāpes, kas saistītas ar traumu.

Vēl viena aukstuma iedarbības priekšrocība ir samazinātas muskuļu sāpes un nogurums. Pakļaušanās aukstumam samazina pienskābes uzkrāšanos muskuļos. Pienskābe ir tā, kas izraisa sāpes un nogurumu pēc fiziskas slodzes. Zemā temperatūra palīdz samazināt muskuļu diskomfortu, mazinot sasprindzinājumu. Īpaši būtiski tas ir profesionāliem sportistiem, tomēr noderēs ikvienam, kurš vēlas būt aktīvs un ātrāk atgūties pēc treniņa.

6) Uzlabota asinsrite

Visbeidzot, pakļaušanās aukstumam var arī palīdzēt uzlabot asinsriti. Tas ir būtiski vispārējai veselībai un labsajūtai. Aukstuma iedarbība liek organismam sašaurināt asinsvadus, tādejādi uzlabojot asinsriti. Uzlabotā asinsrite palīdz piegādāt barības vielas un skābekli organisma šūnām, lai tās būtu stiprākas un izturīgākas. Turklāt optimāla asinsrite palīdz arī izvadīt toksīnus un vielmaiņas blakusproduktus, kas var uzlabot vispārējo veselību un labsajūtu.

Esi uzmanīgs ar aukstumu

Nevar noliegt, ka aukstuma terapija ir lielisks papildinājums veselīgam dzīvesveidam, tomēr ir svarīgi atcerēties, ka aukstums var nodarīt arī kaitējumu. Ir būtiski ieklausīties organisma signālos un neforsēt. Kā pašā sākumā ir definēts, aukstuma iedarbība ir brīvprātīga. Tu nevari piespiest savam organismam darīt to, kam tas nav gatavs.

Nav ieteicama ļoti strauja iegremdēšanās aukstā ūdenī. Tas var izraisīt bīstamas elpošanas un sirdsdarbības izmaiņas, kas pazīstamas kā aukstā šoka reakcija.

Esi piesardzīgi ar jebkāda veida pēkšņām temperatūras izmaiņām vidē, īpaši, ja Tev ir sirds slimības vai kāds citas hroniskas saslimšanas. Ja neesi pārliecināts, vai tas nāks par labu tavai veselībai, konsultējieties ar savu ārstu.

Ir svarīgi pakāpeniski palielināt aukstuma iedarbību. Tas ļaus gan ķermenim, gan prātam sagatavoties.

Kā pakāpeniski sagatavoties aukstuma iedarbībai?

1. Iemērc rokas vai seju aukstā ūdenī uz 20-30 sekundēm
Sāc ar rokām un skaties, kā jūties.
Ieliekot seju aukstā ūdenī, aktivizējas trīskāršais zarnu nervs, kas savukārt aktivizē klejojošo nervu.

2. Auksts ūdens pēc siltas dušas
Mazgāšanos dušā noslēdz ar aukstu ūdeni šalti (katru dienu ļauj aukstajam ūdenim plūst nedaudz ilgāk).
Veic kontrastdušas, pamīšus mainot silto un auksto ūdeni (30 sekundes silts ūdens; 30 sekundes auksts).

3. Aukstā duša
Sāc dienu ar aukstu dušu.
Nepārspīlē – tas nav jādara katru dienu (īpaši, ja ir miega trūkums un regulāri pamosties no stresa).

4. Iegremdēšanās aukstā ūdenī un ziemas peldes
Vislabākais laiks iegremdēties aukstā ūdenī ir ziemā.
Lieto cimdus, speciālus apavus un cepuri, ja laika apstākļi ir ļoti auksti.
Ja jūties gatavs, palielini laiku un biežumu savām ziemas peldēm.
Vasarā vari satecināt vannu ar aukstu ūdeni un pievienot tam ledu.

Arī Tu vari izmantot labumus, ko sniedz aukstums

Iegremdēšanās aukstā ūdenī un aukstuma iedarbība sniedz daudz fizisku un mentālu ieguvumu. Kā dažus no tiem var minēt uzlabotu imūnsistēmas darbību, efektīvāka vielmaiņa, svara zudums, iekaisuma mazināšanās un stresa izturība.

Lai izbaudītu aukstuma iedarbības priekšrocības, izvēlies sev piemērotāko metodi no auksta ūdens vannas rokām un sejai līdz pat pilnai ķermeņa iegremdēšanai aukstā ūdenī ziemas apstākļos. Iespēju ir daudz pavisam viegli ieviest aukstumu savā ikdienā. Neatkarīgi no tā, vai esi sportists un vēlies uzlabot savu sniegumu, vai meklē veidu, kā efektīvi palīdzēt ķermenim tikt galā ar stresu, aukstums var Tev palīdzēt.

Sākot sadraudzēties ar zemajām temperatūrām, atceries, ka tas jādara lēnām un ieklausoties savā ķermenī. Aukstums var nodarīt arī kaitējumu veselībai. Nedari to, kas izraisa stipru diskomfortu vai nelabvēlīgu ietekmi uz nervu sistēmu. Kā saka – lēnāk brauksi, tālāk tiksi.

Atgriezties blogā